Eläintenkouluttaja Kia Stenlund

Lyhyt esittely itsestäni ja käyttämistäni metodeista

Olen Kia Stenlund, eläintenkouluttajan ammattitutkinnon suorittanut kouluttaja Nurmijärveltä. Yrityksessäni vedän erilaisia koulutuksia ja kursseja, teen kotikäyntejä ja pidän yksityistunteja. Koulutan koiria ja hevosia sekä kissoja. Haluan auttaa ihmisiä ja heidän eläimiään helpompaan arkeen, käsittelyyn ja yhteiseen elämään. Autan myös mielelläni eri lajien kouluttamisessa, oli sitten tavoitteena harrastaminen tai kilpaileminen!

Toimin myös eläintenkouluttajana Mustissa ja Mirrissä! Minut löytää Espoon Suomenojan, Vantaan Porttipuiston ja Tammiston, sekä Hyvinkään Kodinkeskuksen hyvinvointimyymälöistä.

 

Olen aikaisemmilta ammateiltani eläintenhoitaja (2012), sekä klinikkaeläinhoitaja (2014). Olen työskennellyt 2013-2020 Eläinsairaala Aistissa klinikkaeläinhoitajana. Tällä hetkellä olen päätoiminen yrittäjä.

Klinikkatyössäni koin tärkeäksi helpottaa eläimen käyntiä eläinlääkärissä niin paljon kuin mahdollista. Monilla pienillä asioilla voi käynnin tehdä eläimelle mukavammaksi. Omistaja pystyy myös itse helpottamaan eläimen kokemaa stressiä klinikalla harjoittelemalla ja kouluttamalla erilaisia käsittelytilanteita etukäteen.

Eläinten kanssa toimiminen ja kouluttaminen perustuu aina tieteelliseen näyttöön metodin toimivuudesta. Tämän takia kouluttaudun jatkuvasti lisää nopeasti kehittyvällä alalla käyden paljon eri luennoilla ja koulutuksissa, jotta pystyn tarjoamaan asiakkailleni parhaat mahdolliset työkalut parempaan arkeen ja harrastamiseen eläimen kanssa!

Tassunjälki

Minulle on tärkeää, että koira on omaehtoisesti aktiivinen ihmistä kohtaan. Haluan, että koiralla on kokonaisvaltaisesti hyvä olla. Tavoitteeni koulutuksessa on muuttaa myös mielentilaa käytöksen takana, eikä pelkästään ulospäin näkyvää käytöstä.

Haluan myös auttaa ihmisiä ymmärtämään, miksi kannattaa käyttää operanttia ehdollistamista koulutustapana. Vahvisteita käyttämällä toivotusta käytöksestä tehdään eläimelle kannattavaa ja ei-toivottu kannattamattomaksi.

Tassunjälki

Minulla on myös pitkä hevostausta ihan nuoresta lapsesta saakka. Kokemusta on niin ratsastuskoulusta kuin valjakkoajosta, sekä tallitöistä, orivarsojen kouluttamisesta ja hevosten käsittelystä.

Olen löytänyt paljon yhtäläisyyksiä hevosten ja koirien kouluttamisessa. Kun hevoselle tehdään alusta asti selväksi ”pelisäännöt”, huomaa pian kuinka kivaa ja helppoa myös hevosten kouluttaminen onkaan ehdollisen vahvisteen ja palkkaamisen avulla!

Minulla on tällä hetkellä kaksi omaa koiraa, vuonna 2014 syntynyt australianpaimenkoira Milo sekä vuonna 2019 syntynyt labradorinnoutaja Lulu.

Milon kanssa harrastan tavoitteellisesti tokoa ja rallytokoa. Kilpailemme myös molemmissa lajeissa. Milon myötä olen entisestään innostunut eläinten käyttäytymisestä ja kouluttamisesta. Milo on erittäin impulsiivinen ja häiriöherkkä koira, jonka kanssa olen löytänyt positiivisen vahvistamisen ja operantin kouluttamisen ilon.

Lulu on saanut kasvaa rauhassa ja olemme keskittyneet enimmäkseen arjen vahvoihin käytöksiin, sekä tulevaisuuden uraan demokoirana. Lulun kanssa on tarkoituksena kuitenkin harrastaa ja kilpailla rallytokoa ja tokoa, joten lajitreenit on aloitettu myös hiljalleen. Lulu on erittäin motivoitunut tekemään harjoituksia, jokseenkin sen kärsivällisyys on vielä työn alla. Lululla esiintyy siis herkästi turhaumahaukkumista, kun asiat eivät etene riittävän nopeasti, tai heti jos hän ei ymmärrä tehtävää. Lulun voi nähdä usein Facebook- ja Instagram-tileillä demoamassa erilaisia harjoituksia, sekä Lulu kulkee mukana eri tapahtumissa demokoirana!

Lulu toimii myös yrityksessä ohituskoirana kotikäynneillä.