Koirankouluttaja Kia Punta (os. Stenlund)

Positiivisen vahvistamisen kautta hyviin lopputuloksiin

Kouluttajana haluan auttaa ihmisiä ymmärtämään paremmin, miksi kouluttaminen ja eläimen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin panostaminen kannattaa. Käytän positiivista vahvistamista, jolla vahvistetaan haluttua käytöstä, koska minulle on tärkeää että eläin on omaehtoisesti aktiivinen ihmistä kohtaan. Näin saadaan aikaiseksi aitoa vuorovaikutusta eläimen kanssa.

Olen saanut paljon asiakaspalautetta rauhallisesta olemuksestani, käytännönläheisistä vinkeistä sekä empaattisesta kyvystäni olla ihmisen tukena. Haluan olla osa teidän matkaanne kohti arkea, joka on helpompaa niin koiralle kuin omistajallekin.

Oppini olen saanut ammattitutkinnon lisäksi aiemman työurani klinikkaeläinhoitajana ja eläinharrastusteni kautta. Työskentelin myös muutaman vuoden aikana David Applebyn tulkkina, jonka aikana opin valtavan paljon ongelmakäytösten ratkomisesta. Haluan sekä tarjota parasta mahdollista apua asiakkailleni että kehittyä edelleen kouluttajana ja siksi opiskelen myös jatkuvasti lisää nopeasti kehittyvällä alalla.

Olen suorittanut Elainkoulutus.fi Jaana Pohjolan täydennyskoulutuksen tyytyväinen lenkkikaveri – hihnalenkkeilyn erityisopinnot koirankouluttajalle (2021), sekä omaehtoisen käsittelyn erityisopinnot eläinalan ammattilaisille (2022).

Koirankouluttaja Kia Punta ja labradorinnoutaja Lulu
Koirankouluttaja Kia Punta ja demokoirana kotikäynneillä toimiva oma labradorinnoutaja Lulu.

Eläintenkouluttajan ammattitutkinnon suorittanut koirankouluttaja

Olen itse aktiivinen koiraharrastaja ja myös kilpaillut koirieni kanssa. Siitä on lähtenyt alun perin kiinnostus opiskella lisää koirien käyttäytymistä ja kouluttamista ja se onkin tuonut minut lopulta tähän, päätoimiseksi koirankouluttajaksi.

Olen suorittanut eläintenkouluttajan ammattitutkinnon ja valmistunut vuonna 2018. Aikaisemmilta ammateiltani olen eläintenhoitaja (2012), sekä klinikkaeläinhoitaja (2014). Perustin vuonna 2018 yritykseni Karvoihin Katsomatta, jonka palveluihin kuuluu sekä koirien, kissojen että hevosten koulutus. Päätoimisesti koulutan kuitenkin koiria ja niistä minulla on kokemusta yli 15 vuoden ajalta.

Klinikkaeläinhoitajasta eläintenkouluttajaksi

Työskentelin aiemmin klinikkaeläinhoitaja eläinsairaalassa. Sinä aikana opin valtavan paljon eläinten käyttäytymisestä ja käsittelystä sekä asiakaspalvelusta. Klinikkatyössä aloin kiinnittämään huomiota eläinten ja omistajien kokemaan stressiin eläinlääkärikäynnistä. Eläimen ja omistajan välinen luottamus ja yhteistyö heijastuu eläinlääkärikäynnillä. Monilla pienillä asioilla voidaan kuitenkin helpottaa klinikkakäyntiä jo etukäteen ja näitä asioita voi harjoitella myös kotona.

Näiden havaintojen perusteella syttyi lopullinen kipinä lähteä opiskelemaan eläintenkouluttajaksi ja päästä auttamaan. Klinikkataustani takia tarjoan muiden koulutuspalveluiden lisäksi apua eläinlääkäripelkoisten eläinten kanssa. Teen yhteistyötä Eläinklinikka Tsempin kanssa.

Otan vastaan noin kerran kuukaudessa eläinlääkäripelkoisia asiakkaita Eläinklinikka Tsempin tiloissa. Voit varata ajan koulutukseen Tsempissä täältä:

Eläinklinikka Tsemppi koirankouluttaja Kia Punta

Oma koirahistoriani labradorinnoutajista rescuekoiriin

Itselläni on ollut omia koiria yli 10 vuoden ajan. Ensimmäinen oma koirani oli labradorinnoutaja Nelli, jonka kanssa opin valtavan paljon ja tein myös virheitä. Olen siis itsekin tullut pitkän matkan tähän päivään asti ja se matka jatkuu edelleen.

Nellin kaveriksi tuli sekarotuinen rescuekoira Bella, jonka myötä sukelsin syvemmälle käyttäytymisen maailmaan. Halusin ymmärtää miksi koira käyttäytyy tietyllä tavalla ja ennen kaikkea miten minä voin auttaa koiraani. Opin rescuekoirista ja aran koiran koulutuksesta valtavan paljon ja olen todella kiitollinen, että polkumme kohtasivat tuon upean koiran kanssa. Autankin mielelläni asiakkaita myös rescuekoirien kanssa.

Australianpaimenkoira Milo ja labradorinnoutaja Nelli
Australianpaimenkoira Milo ja ensimmäinen koirani labradorinnoutaja Nelli.

Pitkäaikainen harrastuskoiran haaveeni toteutui, kun otin ensimmäisen oman paimenkoirani Milon. Milo oli pennusta asti reaktiivinen, impulsiivinen ja häiriöherkkä. Samalla se oli valtavan innokas oppimaan, älykäs ja toistoja kestävä. Milon myötä sukelsin syvemmälle käyttäytymiseen, sillä halusin ymmärtää tuota reaktiivista australianpaimenkoiraa paremmin. Halusin auttaa Miloa käsittelemään tunnetiloja, sekä muuttaa koiran mielentilaa käytöksen takana, eikä vain ulospäin näkyvää käytöstä. Milon kanssa kilpailtiin menestykkäästi rally-tokossa aina mestariluokkaan saakka. Valitettavasti Milon sairasteluiden takia kilpaileminen lopetettiin reilu 6-vuotiaana. Milon kanssa kilpailtiin myös tokossa (yhdet SM-kilpailut), sekä agilityssä. Milo nukahti ikiuneen keväällä 2023.

Tällä hetkellä perheeseeni kuuluu labradorinnoutaja Lulu. Lulu toimii demokoirana kotikäynneillä. Lulun kanssa harrastaminen on aloiteltu hiljalleen ja enemmän on panostettu arjen vahvoihin käytöksiin. Lululla on omat haasteensa, joka tekee harrastamisesta vaikeaa, mutta todella antoisaa ja hauskaa! Lulu turhautuu hyvin helposti, eikä kestä juurikaan toistoja. Tämä vaatii siis hyvää suunnittelua, sekä reilusti huumorintajua. Ollaan vuosi vuodelta opittu paremmin tuntemaan toisiamme ja Lulu alkaa olla siinä parhaassa iässä mitä ikinä keksitäänkään tehdä!