Koirankouluttaja Kia Stenlund

Positiivisen vahvistamisen kautta hyviin lopputuloksiin

Kouluttajana haluan auttaa ihmisiä ymmärtämään paremmin, miksi kouluttaminen ja eläimen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin panostaminen kannattaa. Käytän positiivista vahvistamista, jolla vahvistetaan haluttua käytöstä, koska minulle on tärkeää että eläin on omaehtoisesti aktiivinen ihmistä kohtaan. Näin saadaan aikaiseksi aitoa vuorovaikutusta eläimen kanssa.

Olen saanut paljon asiakaspalautetta rauhallisesta olemuksestani, käytännönläheisistä vinkeistä sekä empaattisesta kyvystäni olla ihmisen tukena. Haluan olla osa teidän matkaanne kohti arkea, joka on helpompaa niin koiralle kuin omistajallekin.

Oppini olen saanut ammattitutkinnon lisäksi aiemman työurani klinikkaeläinhoitajana ja eläinharrastusteni kautta. Työskentelin myös muutaman vuoden aikana David Applebyn tulkkina, jonka aikana opin valtavan paljon ongelmakäytösten ratkomisesta. Haluan sekä tarjota parasta mahdollista apua asiakkailleni että kehittyä edelleen kouluttajana ja siksi opiskelen myös jatkuvasti lisää nopeasti kehittyvällä alalla.

Koirankouluttaja Kia Stenlund ja labradorinnoutaja Lulu
Koirankouluttaja Kia Stenlund ja demokoirana kotikäynneillä toimiva oma labradorinnoutaja Lulu.

Eläintenkouluttajan ammattitutkinnon suorittanut koirankouluttaja

Olen itse aktiivinen koiraharrastaja ja myös kilpaillut koirieni kanssa. Siitä on lähtenyt alun perin kiinnostus opiskella lisää koirien käyttäytymistä ja kouluttamista ja se onkin tuonut minut lopulta tähän, päätoimiseksi koirankouluttajaksi.

Olen suorittanut eläintenkouluttajan ammattitutkinnon ja valmistunut vuonna 2018. Aikaisemmilta ammateiltani olen eläintenhoitaja (2012), sekä klinikkaeläinhoitaja (2014). Perustin vuonna 2018 yritykseni Karvoihin Katsomatta, jonka palveluihin kuuluu sekä koirien, kissojen että hevosten koulutus. Päätoimisesti koulutan kuitenkin koiria ja niistä minulla on kokemusta yli 10 vuoden ajalta.

Klinikkaeläinhoitajasta eläintenkouluttajaksi

Työskentelin aiemmin klinikkaeläinhoitaja eläinsairaalassa. Sinä aikana opin valtavan paljon eläinten käyttäytymisestä ja käsittelystä sekä asiakaspalvelusta. Klinikkatyössä aloin kiinnittämään huomiota eläinten ja omistajien kokemaan stressiin eläinlääkärikäynnistä. Eläimen ja omistajan välinen luottamus ja yhteistyö heijastuu eläinlääkärikäynnillä. Monilla pienillä asioilla voidaan kuitenkin helpottaa klinikkakäyntiä jo etukäteen ja näitä asioita voi harjoitella myös kotona.

Näiden havaintojen perusteella syttyi lopullinen kipinä lähteä opiskelemaan eläintenkouluttajaksi ja päästä auttamaan. Klinikkataustani takia tarjoan muiden koulutuspalveluiden lisäksi Eläinlääkärikäynnin tukihenkilö -palvelua, jonka tarkoituksena on tuoda asiakkaalle mahdollisuus saada kouluttaja mukaan eläinlääkärikäynnille. Eläinlääkärikäynnin harjoittelua varten olemme myös kehittäneet yhteistyössä Eläinkoulutusblogin Jaana Pohjolan kanssa verkkokurssin Tyytyväinen potilas.

Oma koirahistoriani labradorinnoutajista rescuekoiriin

Itselläni on ollut omia koiria yli 10 vuoden ajan. Ensimmäinen oma koirani oli labradorinnoutaja Nelli, jonka kanssa opin valtavan paljon ja tein myös virheitä. Olen siis itsekin tullut pitkän matkan tähän päivään asti ja se matka jatkuu edelleen.

Nellin kaveriksi tuli sekarotuinen rescuekoira Bella, jonka myötä sukelsin syvemmälle käyttäytymisen maailmaan. Halusin ymmärtää miksi koira käyttäytyy tietyllä tavalla ja ennen kaikkea miten minä voin auttaa koiraani. Opin rescuekoirista ja aran koiran koulutuksesta valtavan paljon ja olen todella kiitollinen, että polkumme kohtasivat tuon upean koiran kanssa. Autankin mielelläni asiakkaita myös rescuekoirien kanssa.

Australianpaimenkoira Milo ja labradorinnoutaja Nelli
Australianpaimenkoira Milo ja ensimmäinen koirani labradorinnoutaja Nelli.

Tällä hetkellä perheeseeni kuuluu australianpaimenkoira Milo ja labradorinnoutaja Lulu. Milon myötä olen oppinut paljon impulsiivisen ja reaktiivisen paimenkoiran kouluttamisesta. Milon kanssa harrastan ja kilpailen tokossa sekä rally-tokossa ja juuri tuon häiriöherkkyyden takia olen halunnut oppia enemmän koiran kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Haluan muuttaa myös koiran mielentilaa, en pelkästään ulospäin näkyvää käytöstä. Lulu on saanut kasvaa rauhassa ja olemme keskittyneet enimmäkseen arjen vahvoihin käytöksiin, sekä Lulun uraan demokoirana kotikäynneillä.